LERC Lifesaving School Leuven

LERC Zwemschool:

Schrijf je hier in met een druk op de knop.
Ons elektronisch inschrijfsysteem aanvaardt enkel inschrijvingen voor Groep 1. Wil je een grote broer of zus mee inschrijven die al wat heeft leren zwemmen schrijf hiervoor dan NIET in via de inschrijfknop maar neem contact op met secretariaatZS@lerc.be.
De plekjes in de hogere groepen zijn in principe gereserveerd voor de kinderen die al in de zwemschool zitten en moeten kunnen doorstromen, maar heel soms komen er plaatsen vrij in de hogere groepen. We bieden geen enkele garantie dat in een hogere groep zal kunnen ingeschreven worden, ook niet wanneer kleine broer of zus een plekje krijgt in Groep1.
De kinderen die reeds ingeschreven zijn schrijven NIET via de inschrijfknop in voor de volgende groep, dit gebeurt automatisch via een interne procedure en moet enkel bevestigd worden.

Groep 1-6:
Wat kan je verwachten?

In 6 verschillende niveaugroepen ontwikkelt je kind zich van jonge pinguïn tot veelzijdige octopus waarin elke arm staat voor een andere vaardigheid.

Naast de standaard zwemslagen komen ook zelfredding, droge redding, natte redding en hulpverlening aan bod in de doelstellingen (in spelvorm).

Alle doelstellingen worden door middel van permanente evaluatie gemeten en de hoofddoelstellingen nog eens extra op het einde van een lessenreeks.

Er zijn 3 lessenreeksen van 12 lessen per jaar, startende in september, januari en mei. We gaan ook door tijdens de schoolvakanties. Je kan de lesdagen van deze reeks zien op de zwemkalender onderaan deze pagina.

Doorschuiven kan na elke eindtest. Indien je kind bepaalde vaardigheden nog niet onder de knie heeft wordt er via differentiatie verder gewerkt en wordt er onderweg opnieuw geëvalueerd of je kind kan doorschuiven. Hiermee vermijden we dat je kind voor een detail een hele lessenreeks opnieuw moet doen. Het is altijd leuker om met je vriendjes door te kunnen schuiven. Dit principe geldt voor alle groepen, behalve voor Groep 6. Hier moet je de hele lessenreeks in de groep overdoen omdat hier een stevige basis moet worden gelegd voor groepen 7 en 8 waar we echte krakken maken van jullie kinderen.

Wat verwachten wij van jou?

LERC Zwemschool heeft geen watergewenningsgroepje, we beginnen onmiddellijk met echte lessen. Daarom kunnen bij ons enkel die kinderen vanaf vier jaar terecht die zich comfortabel voelen in het zwembad. Concreet betekent dit dat je kind in het ondiepe bad kopje onder moet durven gaan en geen schrik mag hebben van water in de ogen.

Inschrijvingsgeld

€70 per lessenreeks van 12 lessen.

Voornaamste doelstellingen

LERC filosofie

  • 6 niveaugroepen
  • 12 lessen per niveaugroep
  • Kleine groepen
  • Permanente evaluatie en/of eindtest
  • Opvolging via individuele fiche en diploma’s
  • Regelmatige herevaluatie
  • Rekening houdend met de fysieke eigenschappen van het kind
  • Differentiëren
  • Gekwalificeerde trainers onder gekwalificeerde leiding
  • Permanente supervisie door gekwalificeerde coördinatoren

LERC Lifesaving School:

Als reddingsclub vinden we het onvoldoende dat kinderen “een beetje” kunnen zwemmen. Elke zomer verwittigen de redders aan zee en aan de meren en plassen dat een 50 meter brevet niet betekent dat je voldoende kan zwemmen om jezelf uit de nood te redden.
Citaat van hoofdredder Tom Cocle uit De Morgen 1 augustus 2022
Citaat van hoofdredder Tom Cocle uit De Morgen 1 augustus 2022.

Daarom hebben we binnen onze zwemschool de LERC Lifesaving School opgericht.

Groep 7 en 8: Wat kan je verwachten?

Voor wie na de 6 basisreeksen echt goed wil leren zwemmen hebben we twee nieuwe groepen opgericht (Groep 7 en Groep 8). In deze groepen verfijnen we alle zwemstijlen (rugslag, crawl, schoolslag, vlinder benen), zodat de kinderen mooi technisch leren zwemmen en er wordt ook op uithouding gewerkt. Omdat wij niet voor niks een Lifesaving School zijn geven we uiteraard ook een basis van het reddend zwemmen mee.
In Groep 7 (Nippers I) ligt de nadruk nog vooral op het zwemmen en willen we van de kids echte zwemkrakken maken die makkelijk afstanden van 200m (en meer) overbruggen. Een les duurt een uur, waarvan drie kwartier gevuld wordt met zwemtechniek en het laatste kwartier laten we de kinderen kennis maken met het reddend zwemmen. In Groep 8 (Nippers II) gaan we nog een stapje verder zodat ze niet alleen moeiteloos door het water klieven, maar ook de basisreddingstechnieken op hun duimpje kennen. Het einddoel ligt hier op een afstand van minstens 400m. Een groot deel van onze afstuderende zwemmers gaat naar huis met een 800m diploma op zak.
Citaat uit De Morgen 1 augustus 2022
Citaat uit De Morgen 1 augustus 2022

Al onze Nippers krijgen in de zomer initiatielessen in het open water lifesaven en dat betekent dat ze in en op de Plas van Rotselaar niet alleen kunnen proeven van het open water zwemmen, maar ook zullen rescue boarden en racen en beachflaggen op het strand (uiteraard alleen als het weer en/of waterkwaliteit dit toelaten).

Inschrijvingsgeld

Groepen 7 en 8 werken met jaarmodules. Het inschrijfgeld hier is 210 Euro per jaar.

Wie in Groep 8 afstudeert, kan zonder instaptest bij LERC Sport inschrijven om aan lifesaving te doen als sport, recreatief en zelfs competitief, en dit zowel in het zwembad als in open water.

Ons elektronisch inschrijfsysteem aanvaardt enkel inschrijvingen voor Groep 1 (beginners). Wie door LERC Sport wordt doorverwezen om te vervolmaken in Groepen 7 en 8 vraagt na het testmoment bij LERC Sport aan de aanwezige trainer om contact op te nemen met de zwemschool met een korte analyse van wat nog moet bijgewerkt worden. Zowel Groep 7 als groep 8 hanteert minimumcriteria om te kunnen instappen. De basiszwemstijlen rugslag, crawl en schoolslag moeten gekend zijn. De minimumvoorwaarde om tot Groep 7 te worden toegelaten is 50m continu kunnen zwemmen in de drie stijlen, waarbij LERC de nadruk legt op crawl.

LIZO 2024
zwemschool-openwater

Lesmomenten

In het zwembad Sportoase Wilsele, Pastoor Eralystraat 2, 3012 Wilsele (zie zwemkalender voor de juiste data)
Groepen 1-4 hebben een tijdslot van 45minuten, omkleedtijd inbegrepen.

Sportoase Wilsele, instructiebad Sportoase Wilsele, 25-meterbad Plas Rotselaar (surfzone) – Open water training
Za 16.00u–16.45u (groepen 1A–2A) Za 18.00u–19.00u (groepen 5A–6A) Vrij 18.00u–20.00u (groepen 7-8)
Za 16.45u–17.30u (groepen 1B-2B) Za 19.00u–20.00u (groepen 5B-6B) ENKEL in de zomermaanden
Za 17.30u–18.15u (groepen 3A–4A) Za 18.00u–19.00u (groep 7)
Za 18.15u–19.00u (groepen 3B–4B) Za 19.00u–20.00u (groep 8)
Zo 12.00u–13.00u (groepen 7–8)
Zo 13.00u–14.00u (groepen 7–8)

Onze sponsors: